brann_mere

"Trafoprodukter"

Mange, kanskje de fleste har elektriske apparater, eksempelvis PC, som knyttes til strømnettet med en ledning og en trafo (som omgjør spenningen fra 230V til det apparatet trenger, ofte et sted mellom 15-18 V).

Andre apparater leveres med trafo innebygd i støpselet, eller i selve apparatet. Trafoene skal være sikker, men noe varmgang oppleves. Kjenn etter en gang inni mellom. Skulle den bli så varm at det kjennes ubehagelig er det på tide å ta en nærmere kontroll. Se etter unormale merker/svimerker/smeltemerker.


IKKE gjør noen forsøk på å åpne boksen for å kontrollere. Er du i tvil ta det med og få den sjekket der du kjøpte apparatet. En ny ledning koster "ikke skjorta"!  Produkter med slike trafoer anbefales kun tilkoblet under oppsyn (når noen er våken i leiligheten). Ta ut støpselet før alle har lagt seg.Lading andre produkter:

La ting bli ladet mens noen er oppe i våken tilstand!  Ta ut støpselet før alle har lagt seg.
Finnes i mange varianter og med forskjellig materialet. Benytt gjerne LED-pære!

Slukkes før man går til sengs


Finnes i mange varianter. Nå får du de med LED-pærer. Du får de til og med uten ledning og med fjernkontroll!

Visste du:

Har du bekysning med ledning, og hvor ikke alle pærer slukker når en pære er defekt, så går det mer strøm til de som lyser! Og da kan det gå varmgang i både de resterende pærene og ledningen. Skift derfor pære med en gang, og slukk belysningen før du går til sengs!.

Det kan variere om om det benyttes seriell- eller parallellkobling til lys/pære.  Går en pære og de andre ikke slukker, så skift pære.  Adventsstaken slukkes før en går til sengs!


Det finnes utgaver med LED-pærer.
Lyslenker/lysslynge finnes i et utall av varianter, men også KVALITET!  Slukker ikke alle pærer når en gjør det så skift pære. Slukkes før en går til sengs!

Noen kan monteres ute, ANDRE er beregnmet for innebruk, sjekk bruksanvisningen.  Pærene kan bli ganske varme hvis glødetråden berører glasset, noe som kjennestegner de med dårligst kvalitet og lavest pris.

Det finnes utgaver med LED-lys.Levende lys gir god stemning - så lenge de er under kontroll!. Det er utenkelig at noen kan forlate leiligheten med lys som brenner! Det er utenkelig at det samme skjer med telys og andre typer med åpen flamme.

Bruk aldri brennbare lysestaker og brennbare lysmansjetter.

Plasser ikke telys direkte på bord eller duk, men på noe som tåler høy temperatur. En egnet telysholder er åpen og gir god lufting. Tette holdere vil kunne gi overoppheting og farlig oppflamming. Soting fra flammen kan være et varsel om for dårlig lufttilførsel. La helst telys brenne ut slik at det slokker av seg selv. Hvis telyset flammer opp må du aldri helle vann på det. Dersom du forsøker å slokke med vann, vil det føre til en voldsom oppflamming. Kvel flammen, f.eks. med en lyseslokker - ikke blås.Frityrbrann - ikke så uvanlig i desember, men det skjer jo i andre måneder også. Brannen er en utfordring å slukke.

Forebygging: Forlat aldri en kjele med varm smult eller en frityrkoker som står på. Tar det fyr, har du bare et par minutter på å slokke brannen. Derfor er det lurt å alltid ha et metallokk eller brannteppe i nærheten når du skal frityrsteke mat.

Slukking:

 Oppdager du brannen med en gang, kan du legge på et lokk eller brannteppe for å kvele flammene. Vær også oppmerksom på at varm olje kan selvantenne etter slukking.

Det finnes egne håndslokkere som er spesialutviklet for å slokke branner i frityr. Tester har vist at disse effektivt slokker og kjøler ned frityrbranner, der andre vanlige slokkere ikke er egnet.

IKKE BRUK VANN

Tester viser at vanlige håndslokkeapparater med skum, pulver og CO2 har dårlig slokkeeffekt på brann i vegetabilske oljer. Dessuten kan trykket i slike slokkere, spesielt pulverslukkere, være så stort at den brennende oljen spres utenfor kjelen. Dermed øker brannen i omfang.

Se en video om slukking med slukkespary? Fra IF.no  Se her....(29 MB)

Se en video om frityrbrann? Fra Molde brannvesen  Se her...(96 MB) Slike branner er ikke enkle å slukke.


Biopeis finnes i mange varianter. De var ikke særlig populær blant fagfolk som steller med brannforebygging/sikring, i alle fall ikke for noen år siden.

Brenselet er bioetanol. Dette er brensel som ikke inneholder miljøskadelige stoffer og som ikke avgir annet en vanndamp, noe karbondioksid (CO2) samt helt ubetydelige mengder CO. Disse nivåene er så lave at ikke de utgjør noe helserisiko og trenger derfor ikke pipe.

Varmeeffekten per liter ren bioetanol er ca 6,7 kWh.

Det er lov å oppbevare inntil 10 liter inne i leiligheten. I bod, garasje eller lignende kan man oppbevare inntil 50 liter.


Til slutt - litt om gass.

Oppbevar gassbeholdere stående på stabilt underlag slik at de ikke kan velte. Alle propanflasker i Norge skal ha en sikkerkerhetsventil. Når gassbeholderen blir for varm, for eksempel i en brann, åpnes sikkerhetsventilen slik at gassen slippes ut. Dermed blir trykket og faren for eksplosjon mindre. Sikkerhetsventilen fungerer bare hvis beholderen står oppreist.  Det må være god lufting der gassen skal oppbevares. Hvis det skulle bli lekkasje i gassbeholderen er det viktig at gassen kan sive vekk.

Du kan oppbevare maksimalt to flasker på 11 kilo per bolig.