el årsaker ledninger

Hver 4. brann i Norge skyldes det elektriske anlegget.

Ledninge/kabler (for ikke å snakke om skjøteledninger!) er, i brannteknisk forstand, en uting som vi kunne vært foruten! Det skyldes feil kvalitet på kabler, innstallatører og brukere.  I tillegg kommer annet installsjonsmateriell som: sikringsskap, koblingsbokser, støpsler og stikkontakter. I sum utgjør dette den største brannfaren.

Strøm føres inn i din leiligehet via et sikringsskap. Her begynner de første mulighetene for brannårsak.  Årsakene  kan være mange, alt fra jordfeil, overbelastning, lynnedslag, varmgang/dårlig kontakt mm.  Gnistring (serielysbue) kan  forekomme på grunn av dårlig kontakt eller jordfeil. Varmen fra gnistringen kan bli opptil rundt 4-6000 grader.


Bildet viser et branntilløp i et nyere skap. Gnistregn og varme partikler nektes tilgang i det åpne rom hvis døren er lukket!  Se video om sikringskap?  Fra Gjensidige.no  Se her....(13 MB)Termofotografering kan oppdage feil i skapet som ikke er så lett å opdage.
Men titter du inn i skapet kan du se dette.


Og da skal du kontakte elektriker umiddelbart! Slå gjerne av hovedsikringen (e) til ting er avklart.


En gang i mellom (og spesielt etter at "det er rapportert lynnedslag i nærheten" bør du ta en titt i skapet. Du kan legge hånden på området rundt selve automatsikringene (UNDER INGEN OMSTENDIGHETER PÅ KABLER/KONTAKTER) for eventuelt å oppdage varmgang.


Og så blir du kjent med skapet - og kan lettere se eventuelle endringer.Det er ikke kun i sikringsskapet det kan forekomme varmgang, gnistring etc. Det kan skje, nær sagt, over alt hvor det er ledninger og kontakter.

Årsaker er ofte:

løst tilskrudde ledninger (ikke satt skikkelig i klem), eller det motsatte, ledtråder er skrudd i stykker (for hard tilklemming)

ledninger som får et lite spark/klem nå og da

støpsler som trekkes ut med ledningen

ledninger som har mistet flere ledtråder etter at du fjernet isolasjon med en tapetkniv e.l når du skulle montere et støpsel

skarpe knekk i ledninger

tilsøling med vann/flytende væske

nedstøving (spesielt stikkontakter som sjeldent brukes)

oppkveilede ledninger

og mere til

De aller fleste brytere, kontakter og støpsler er lett tilgjengelig/synlig, og du bruker dem ofte. Disse skulle således være lett å kontrollere.


Kontakt og støpsel til komfyr, og kanskje oppvaskmaskin, er vel ikke så ofte besøkt. Men også her kan det oppdages feil.


Slik ser den ut når en bare ser på den.
Ved nærmere øyesyn ser den faktisk slik ut.  Ikke særlig bra!

Oppkveilede ledninger (ofte skjøteledninger)

Kobler du denne til nettet og et apparat, slik den ligger, blir det fort varmgang og kabelens isolasjon begynner å smelte. Skulle den være tildekket med klær etc så skjer det enda raskere!Standard skjøteledninger

Fullt lovlig i bruk, men utvis forsiktighet i hvor mange apparater som kobles til. Kanskje summen av apparater trekker mer strøm enn kabelen til skjøtekontakten er beregnet for?

På stedet har det lett for å bli en "opphoping" av ledninger, hold orden.

IKKE koble en skjøteledning sammen med en annen skjøteledning!
Lading av el.bilen

Se i Sameiets vedtekter angående dette.

Et eksempel som har forekommet.  Eieren hadde så lang avstand til nærmeste kontakt (vanlig 220-240V) at han trengte en skjøteledning, Det gikk bra den første gangen, men den andre gangen gikk det ikke fullt så bra! Trøsten får være at det kunne ha gått mye verre!

Bilde fra: klikk.no, foto: Alexander Berg jrLitt statistikk

(bilde/tekst mangler foreløpig)