el årsaker lys

Det er utrolig mange årsaker til at elektrisk materiell kan føre til brann, men feil bruk eller manglende tilsyn er et gjennomgangstema.  Innenfor lys/belysning finnes det nå utallige varianter av pæretyper og lamper, både hva angår utforming og materialvalg. LED-pære teknologien har gitt produsentene nye muligheter til å lage mange fristende belysningsalternativer. Det er mange meninger om LED-pærer, men de er kommet for å bli. Prisen raser nedover - noe økonomisk motiv for ikke å anskaffe LED-pærer bør det ikke være.  Nå må vi forholde oss til LUMEN. EU har laget følgende sammenligning (for glødepære):

60 Watt tilsvarer 806 Lumen

40 Watt tilsvarer 470 Lumen

25 Watt tilsvarer 249 Lumen

15 Watt tilsvarer 136 Lumen

En LED-pære som ligner mest mulig på en glødepære har en fargetemperatur på 2700-3000 K (Kelvin) og fargegjengivelse på 80 Ra (Ra/CRI-index). Men her er det mye smak og behag! Skal de være dimmbare kan det bli en utfordring, men de finnes.

Glødepære

Pæren skal ikke lenger være mulig å få kjøpt, bortsett fra spesialpærer til kjøleskap, frysebokser biler etc.

Tråden i en glødepære kan oppnå en temperatur på ca 2500 grader! Overflatetemperaturen vil variere med watt-styrke. En 40w pære med matt glass har ca 120 grader på overflaten (i fri luft uten skjerm). Du svir garantert fingrene hvis du berører en tent pære!



Sparepære

Sparepæren fungerer som et lysrør (lysstoffrør)  Overflatetemperaturen vil variere med watt-styrke, men den er lav i forhold til gløde-/halogenpære, men du brenner fingrene hvis du berører en tent pære.  Sokkelen beholder varme lenge så vent litt før du skifter pære. Hvis pæren eksploderer, eller på mannen måte, sprekker/knuses,  så sørg for utlufting i rommet 10-15 minutter. Samle opp restene med kost/hanske (ikke støvsuger).  Kvikksølvpartikler/damp blir ikke i støvsugeren.



Halogenpære

Tråden i en halogenpære kan oppnå en temperatur på 2700-3100 grader! Overflatetemperaturen vil variere med watt-styrke. En 75w pære kan få en overflatetempetemperatur på 127 grader i friluft uten skjerm. En brannetterforsker har påstått (i et avisinnlegg) at temperaturen kan bli mellom 200-300, og at pæren burde forbys!  En halogenpære er en glødepære!


Halogenpæren er ikke tilstrekkelig ernergiøkonomisk - og den vil bli tatt ut av markedet innen 2020 (fortelles det, Danmark/EU sier 2016).


LED-pære

Overflatetemperaturen vil variere med watt-styrke/lumen, men regn med ca 40-80 grader. Som oftest kan du berøre pæren uten å brenne deg på fingrene.

LED-pæren er forholdvis ny i forhold til  brannstatistikk, men pærens overflatetemperatur tilsier at den ikke skal utgjøre stor brannrisiko.

Skal du skifte lampe/pære? Skift til LED, i alle fall på barnerom og lamper beregnet som leselys. Skal du skifte pærer i skjult belysning (reoler, vitrineskap o.l ?) - skift til LED-pærer.



Lysrør

Finnes i mange varianter.  Overflatetemperaturen vil variere med watt-styrke, men den er lav i forhold til gløde-/halogenpære, men du brenner fingrene hvis du berører et tent rør. Lysrør er svært lite involvert i antennelse. En hovedårsak er solide armaturer (lysrørholder) og fast montasje.





Brannårsaker - fordeling:














Enn bør merke seg at ca 1/3 skyldes tildekking samt at stråling (antenning av materiale i nærheten) utgjør en stor andel.



Lamper

Det finnes mange typer, og det brukes mange i norske hjem.

  • fastmonterte lamper er sikrest
  • lampetter av metall/glass er sikrere en lampetter av tøystoff
  • løse lamper bør ha ledninger som ikke er "lett å snuble" i, og lampen må stå støtt
  • lamper må ikke plasseres nær ting/gjenstander som kan falle over den
  • lamper må ikke plasseres nær lettantennelig materiale

Følg bruksanvisning hva angår pæretype og max watt.


Brannstatistikk

Statistikken forteller at det er kombinasjonen av pære og lampe som er hovedårsken til at det oppstår brann. Men hvis brennbare gjenstander faller ned på pæren så er det absolutt en årsak til brann, og det skjer!


Antennelse skjer som oftest ved at lamper velter, ting faller ned på den eller lampeskjermer tar fyr p.g.a. feiltilpassede pærer.


Litt statistikk brannårsaker - belysning