tette rør


En tett kran er ikke det alvorligste som kan oppstå, så lenge ikke vannet blir ledet andre veier. Når vannstrålen begynner å bli "rar" (usymentrisk) kan det tyde på at filteret i enden/tuten (der hvor vannet kommer ut) på krana begynner å bli tilstoppet - etter lang tids bruk.  Da er det på tide å rense vannsilen. Det er enkelt på noen kraner og ganske vanskelig på andre kraner. Normalt trenger du en skiftenøkkel/fastnøkkel.


Rense vannsilen, se video? Fra skikkeligrørlegger.no  Se her......(6 MB)Stengekraner (elller stoppekraner) i vannledningssystemet for øvrig kan ha forskjellig utseende, men den til venstre er ganske normal. Korrekt benevnelse på slike kraner er visstnok kuleventil, noen sier stengeventil. Installatør av rør hos oss kaller de for stengekraner.  Felles for slike stengekraner er, avhengig av type, at de har begrenset levetid. De beste, med kuleventil, antas å vare minst 15 år. Hvis slike kraner ikke brukes over lang tid kan det medføre at de "låser seg fast", og det kan være ytterst kjedelig når det er et absolutt behov for å stenge vanntilførselen!.  De skal med andre ord brukes, minst en gang i året.

Klikk på bildet for detaljer

Lukke stengekran, se video? Fra skikkeligrørlegger.no Se her....(6 MB)
Fett er en sikker stopper over tid. Å skylle det ned med varmtvann hjelper, men bare for de nærmeste metrene i røret. Rørene er kalde og vannet kjøles fort ned, og fettet størkner og legger seg på innsiden. La fettet størkne i panna og skrapt det deretter bort og kast det som matavfall.

Hvordan kvitte seg med fettet, se video? Fra fettvett.no Se her......(22 MB)

Sluket er en stor syndebukk ved tilstopping, skjønt det er vel strengt tatt brukeren som er syndebukken. Sluket krever ettersyn, som med mange andre ting i vannledningssystemet.

En grundig rengjøring en gang i året anses som et minimum. Det er et utall varianter av sluk. På noen typer er det enkelt å løfte ut innerdelen (selve vannlåsen) mens på andre må du ta i bruk en skrutrekker for å ta ut "koppen". I sistnevnte tilfelle må du være nøye med at det blir sikker tetting når den settes tilbake.

Rense sluket, se video? Fra skikkeligrørlegger.no Se her.....(4 MB)


Et velkjent produkt (Plumbo, merkenavn) er ikke alene om å produsere rensemidler for vasker, rør og sluk (Mudin er et annet merke).  De kan brukes til å åpne opp tette rør/sluk/filtere, men bør  fortrinnsvis brukes som forbyggende vedlikeholdrensing nå og da. Nå og da betyr ca 1 gang i kvartalet, hvorav en før lange fravær (sommerferie) og 1 gang etter jul/nyttår.


Det er sterke meninger om bruk av rensemiddel i pulverform - rørleggere bruker ofte å fraråde bruk av slike midler. Til nød vil de anbefale flytende middel, eller middel i geleform.


Det viktigste: Les bruksanvisningen - og følg den!
Takrenner er også et sted hvor tilstopping kan forekomme.


Fra Newswire.no  Foto: Magnus W. Sæther


Også på uteområder kan tilstopping av avløp forekomme hvis en ikke foretar kontroll og iverksetter rensing ved behov.

Et økende problem er økt nedbørsmengde og et kommunalt ledningsnett som ikke klarer å ta unna den økte nedbørsmengden. Gamle rørledninger og tilstopping kan medføre tilbakeslag av vann/kloakk inn i boligen, særlig hvis det er større boligområder i nærheten som ligger høyere enn din bolig.

Klikk på bildet for større bilde.

Bilde: vannskadekontoret.noNoen som vet om Sameiet har tilbakeslagsventil i avløpssystemet?