vannlås_prinsipp

Sluk

Dette er kun en prinsippskisse!

Hvis et sluk er montert i et rom med gulvvarme (og det er det mange som er) så er sannsynligheten for at den nederste vannmengden vil fordampe være stor hvis vann ikke tilføres med jevne mellomrom. Er romtemperaturen innstilt på 20 grader så vil det være flere grader i varmeelementet/gulvet, temperaturen i vannet (liggende i sluket) kan således bli så høy at det fordamper raskere enn du tror!

Forlater du leiligheten for et lengre tidsrom (ikke mulig å anslå en eksagt lengde) så tenk på saken! Beboere, med erfaring på området, har rapportert at sluket er tørt etter ca 14 dager.

Klikk på bilde.
Vannlås til servanter

Dette er kun en prisippskisse!

Sannsynligheten for fordampning er også til stede her, ved lange fravær, og hvis romtemperaturen er høy.

Klikk på bilde

Vannlås under kjøkkenbenken

Det kan være forskjellige typer, dette er ett eksempel.

Vann vil bli liggende igjen under den blå streken, og fungere som vannlås.

Fordampning kan også skje her.

Klikk på bildet.
Toalettet er konstruert slik at det blir en vannlås.
Har du et slikt rør som du legger ut-slangen fra vaskemaskinen i, så har du nok en vannlås (nederste del.  Om ikke det er nok, så kan det hende at det finnes en vannlås i bunn av dusjkabinettet også!


I sum kan det bli mange vannlås - du er således godt sikret mot at luft/lukt fra avløpsrørene skal komme inn i leiligheten. VEL OG MERKE HVIS DE ER FYLT MED VANN .


Vann vil over tid fordampe.
Hva gjør man så hvis man blir lenge borte?

skru ned temperaturen i rom/leilighet er en løsning (helst ikke under 10 grader)

få noen til å kontrollere, og evt sørge for litt vannforbruk/gjennomstrømming nå og da

fyll opp med litt matolje (forsinker fordampning), sier noen. Men er matolje særlig bra med tanke på fettavleiringer i avløpsrørene? Noen dråper vil danne en hinne oppe på vannet.

fyll opp med litt frostveske/olje (forsinker fordampning), sier Oslo kommune Hva slags olje sies det ikke noe om!. Frostvesken må i alle fall være giftfri ( eks Uni Gard eller Antifrost Natur). Noen dråper skulle holde.

fyll opp med litt isopropanol (forsinker fordampning), sier en tredje. I følge faktablad er stoffet irriterende for øynene og fordampningen meget brannfarlig! IKKE bruk det!


Andre gode råd?

Tja, kan en teskje Møllers tran med sitronsmak gjøre susen? Tran er laget av fiskeolje. I tekstiler fjernes flekker/lukt med Zalo (30 min+lufting).