vannskadeårsaker

Det er et utall av årsaker til de vannskader som oppstår. Men de viktigste årskene er:

alder, spesielt på rør/koblinger/kraner/pakninger

frostskader, spesielt i eldre hus

alder på varmtvannsbereder

feil/slurv ifm montering/innstallasjon

bruk av billig/dårlig materiell

reparasjoner utført av ufaglært personell

lite/intet ettersyn/kontroll

enkle anbefalte råd blir ikke fulgt

Det regner mer enn før, og det kommer til å regne mer i fremtiden. Dette vil stille større krav til det kommunale ledningsnettet.






Bilde: www.vannskadekontoret.no


Dette bildet viser fordelingen av vannskader i en bolig. Klikk på bildet for å få det større.












Bilde/statistikk: www.vannskadekontoret



Tilkoblinger, av ulike slag, er særlig utsatt. Plast mot metall er en uheldig kombinasjon, tilskruingsmomentet er vanskelig å beregne. Stadig tilskruing vil medføre sprekkdannelser, og til slutt en lekkasje som dette. Koblinger av syntetisk materiale (ikke-metall) vil over tid morkne.


Har du slike koblinger til oppvaskmaskin og vaskemaskin?




Bilde: Sintef, Byggforsk



Slike rørtyper/koblinger finner du bl.a. under oppvaskkummen på kjøkkenet og under servanten på badet. Et godt fagmessig utført arbeide under innstallasjon gjør at lekkasjer ikke skal oppstå, men vet du hvor godt arbeide rørleggeren utførte? Lekkasjer kan oppstå. Et godt tiltak er å ta en visuell kontroll med jevne mellomrom.





Bilde: Sintef, Byggforsk



En normal situasjon under kjøkkenbenken. Ikke fyll opp plassen med en masse ting slik at det blir vanskelig å oppdage vanndrypp/lekkasje!






Et sted hvor vann ofte blir hindret i å renne fritt ut i avløpssystemet. Et tett avløp kan bli skjebnesvangert! Et delvis tett avløp kan være nok til det ikke får nok kapasitet til å ta unna vann fra eksempelvis en lekk vaskemaskin eller lekkasjer i kraner/rør.  Et god råd er å bruke oppvaskbørsten før du kaster den.

Det anbefales å rense sluket før en drar på ferie, men en rensing i året er i alle fall et minimum.



En lekkasje, hvor ubetydelig det enn kan virke, kan til slutt forårsake betydelige vannskader.  Reparasjoner kan godt utføres av privatpersoner, men man må være oppmerksom på at hvis det skjer en vannskade eller lignende i ettertid, så kan man få problemer med forsikringen.



Fra klikk.no   Foto: Gro  Strømsheim

Det kan være så enkelt at det er litt mye papir, som trenger tid for å løse seg opp.

Om dette ikke fungerer, la vannet sige så langt ned som mulig. Fyll en bøtte med vann, hold den høyt over den tette doen, og hell vannet så fort som mulig ned i skåla. Hensikten er å gi den tett doen et trykksjokk, prøv gjerne flere ganger.  Fungerte ikke det heller? Da er neste skritt en do-pumpe, eller gummismokk. La det være rikelig med vann i skåla, slik at det dekker selve gummibelgen og litt av skaftet.Trykk den ned, og ”røsk” den opp. Vær brutal (beskytt deg med gamle klær og bruk hansker).


God-lukt saken som mange bruker i toalettskålen er en gjenganger hva angår tilstopping av rør - ikke skyll den ned!!

En vannlås kan finnes i mange forskjellige former og den kan være laget av forskjellige materialer.  Hensikten er imidlertid den samme - hindre at vond lukt kommer inn i huset.  Merker du at vannet i servanten ikke lenger renner ut like fort som før? Da er det kanskje på tide å rense vannlåsen.

Sett en bøtte under, skru av den nederste koppen og rens der du kommer til. Er det en pakning så rengjør denne også.  Går det veldig lang tid mellom hver gang du bruker vann så kan vannet i vannlåsen fordampe bort, og da kan kloakkgass sive inn i huset.  Rense vannlåsen? Fra skikkeligrørlegger.no   Se her....(6 MB) 

Denne  er også et potensielt sted hvor vannskader kan oppstå. Det er ikke mye en kan gjøre for å forebygge lekkasjer - bortsett fra å kontrollere for eventuelle lekkasjer på selve berederen og røropplegget rundt. Oppdager du lekkasje på berederen KAN det være at sikkerhetsventilen (mot høyt vanntrykk) har løst seg ut. Kanskje en vannvarsler i det rommet hvor den er montert kan hjelpe litt på situasjonen. Beredere har en levetid på 15-20 år, men feil forekommer!

Se en video om kontroll? Fra skikkeligrørlegger.no  Se her....(4 MB)

Litt statistikk fra Sintef, Vannskadekontoret, om vannskader:


Antall vannskader (klikk bilde)












Kostnader vannskader (klikk bilde)











Kostnader per skade (klikk bilde)











Lekkasjer iht forsikringsselskap (klikk bilde)